Okt 09, 2015

A Novartis vállalatcsoport az elkövetkező években is jelentős fejlesztésekkel járul hozzá nemcsak a betegek gyógyulásához, hanem az általános emberi életminőség javításához is. Ilyen innovációs terület a szívelégtelenség gyógyíthatóvá tétele, az intelligens kontaktlencse fejlesztése, vagy akár a személyre szabott genetikai terápiák.

A bázeli székhelyű Novartis cégcsoport a Svájci - Magyar Kereskedelmi Kamara tagjaként, egyben a legjelentősebb hazánkban működő innovatív gyógyszergyártó cégként olyan egészségügyi fejlesztéseket és tudományos sikereket ért el, amelyek a közeljövőben megnövelhetik a magyar betegek gyógyulási esélyeit is.

A Novartis Hungária 2014. szeptemberében bejelentette, hogy rendkívüli előrelépés várható a közeljövőben a szívelégtelenség kezelésében. A kísérleti stádiumban lévő új molekula annyival jobbnak bizonyult az eddig ismert terápiáknál, hogy az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) sürgősségi listájára vette, és remélhetően a a jövő esztendőben már elérhetővé válik a betegek számára. A Novartis új szívgyógyszere az évtized egyik legfontosabb kardiológiai felfedezése. Alkalmazása várhatóan jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszeri elhalálozások számát, illetve hozzájárul a szívbetegek életminőségének javításához világszerte. A cégcsoport standjánál az érdeklődők tájékozódhattak a Novartis és a Google együttműködésében fejlesztett intelligens kontaktlencse felhasználásának olyan elméleti lehetőségeiről, mint a valós idejű adatok küldése a vércukorszint-változásról a betegek mobilkészülékére. Bemutatták továbbá azt a szemészeti operációs készüléket, amellyel a szürkehályog műtéti technikája még biztonságosabbá és precízebbé válhat a jövőben. A látogatók részt vehettek szemészeti szűréseken is, melyek képesek kimutatni a betegségekhez vezető elváltozásokat. Novartis személyre szabott sejtterápiája megkapta az FDA-tól a “Forradalmi áttörést jelentő terápia” megnevezést.“

“Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a közeljövőben olyan innovációkat adhatunk az orvosok és betegek kezébe, amelyek áttörést jelentenek a gyógyítás világában.” - mondta el Bernhard Ecker a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Novartis Csoport magyarországi elnöke. “A szívelégtelenség miatt bekövetkező tragédiák visszaszorítása, a cukorbetegek vércukorszintjének valósidejű kontrollja, az időskori látásvesztés megfékezése miatt bekövetkező tragédiák visszaszorítása mind olyan kihívások, amelyekre válaszokat kell adnunk. Ezek a betegségek annyira gyakoriak, hogy szinte nincs olyan magyar család, amelyiket valamilyen módon ne érintené ezek közül legalább egy. Mindezek mellett természetesen az is nagy öröm számunkra, hogy részesei lehettünk a Magyarországon működő svájci alapítású cégek találkozásának. Meggyőződésem, hogy az ilyen alkalmak mutatják meg igazán mit is jelent az, ha a magyar kreativitás a svájci innovációval találkozik. ” - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja 2014. október 11-én a nagyközönség számára rendezett kiállítást a hazai és nemzetközi egészségügy orvostudományi innovációiból. A rendezvény segítségével a Novartis Hungária a nagyközönség számára is szeretné érthetővé tenni saját, valamint az iparág előtt álló fejlődési lehetőségek és irányok társadalmi hasznosságát, értékét.