nemzetközi képviseletek | kapcsolat | oldaltérkép | segítség

 

 

 

 

Társadalmunkért

Éljen 140/90 alatt! program

A program összefoglalása

E beteg-együttműködést segítő program célja, hogy minél több magas vérnyomásban szenvedő beteg érje el és tartsa meg hosszú távon is a kitűzött 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásértékét.

Magyarországon minden második halálesetért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek, az ismert kockázati tényezők közül a magas vérnyomás a leggyakoribb – a felnőtt lakosság jelentős részét, mintegy 3,5 millió embert érintő – betegség. Ugyanakkor tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték elérésével számottevően – akár felére, negyedére – csökkenthető a szövődmények kialakulása és a betegek ezzel összefüggő halálozási kockázata.

Felismerve a probléma népegészségügyi jelentőségét, 2005 tavaszán a Magyar Hypertonia Társaság a Novartis Hungária támogatásával „Éljen 140/90 alatt!” címmel átfogó oktató és beteg-együttműködést segítő szakmai programot indított, ami – immár a lakosságnak szóló programelemekkel is bővülve – meghirdetése óta a Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja részeként működik.

A Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária az eddigi nemzetközi és hazai adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orvosaink elméleti felkészültsége megfelelőnek tűnik, de az irányelvek gyakorlati megvalósítása terén még elmaradással kell számolnunk. A legfontosabb tehát az, hogy az irányelvek hogyan kerülnek át a napi gyakorlatba, és milyen mértékben tudjuk ezeket megvalósítani. Ez jelentheti populációs szinten a probléma megoldásához vezető utat. Ez, csak az orvosok hatékony munkájával nem valósítható meg - a betegek, az asszisztensek bevonása a betegség kezelésébe nélkülözhetetlen. Az ismeretátadásban a média (TV, rádió, internet, újságok) szerepe nagyon jelentős.

A program három éve alatt elért eredmények felmérése érdekében a Társaság csaknem 60 ezer kezelt hipertóniás beteg adatait dolgozta fel (2005-2007).

2009-től tovább lépett a program, és a magasvérnyomás-betegség szövődményeként kialakuló társbetegségek megelőzésére fókuszál, a hipertónia megfelelő kezelésével, a Tudatos Törődés alprogram keretében. A 2009-2010-es periódusban kiemelt szerepet kap a hipertónia legféltebb szövődménye, a stroke, hiszen a magasvérnyomás-betegség a stroke legfontosabb kezelhető rizikófaktora, ezért tudatos kezelése kiemelt jelentőségű a szövődmény elkerülése érdekében.

 

 
 

 
 

 
 

 

vissza az elejére

Vállalati értékrendünk

Vállalati értékrendünk

A Novartis szándéka, hogy a Novartis felelős, a Corporate Citizenship-et (CC) követő munkatársként legyen ismert.

Szervezeti Magatartás kódex

Szervezeti Magatartás kódex

Az üzleti tisztesség, a felelősségteljes üzleti gyakorlat a Novartis sikerének kulcsa.